Välkommen till Flosjön Fastighet och Handel AB
Hösten 2012 gick ägarkoncernen till Flosjöns sågverk i konkurs och all verksamhet vid sågen upphörde. Lokalerna övertogs i januari 2013 av Flosjön Fastighet & Handel AB och vi har nu mycket fina lokaler till uthyrning. Området är vackert beläget med strandtomt mot Flosjön i norr och i väst mot Noret, ån som förbinder Flosjön med Västerdalälven. Vi har även återkommande träffar för olika typer av veteranfordon.
Uthyrning av lokaler
Det finns lokaler lämpliga för industri, verkstad, garage och lager och det finns dessutom kontors, konferens, övernattnings och festlokaler. Ytor kan anpassas efter kundens önskemål. För detaljer se under Uthyrning i menyn.
Arbete pågår med att röja och städa upp området och det kommer att bli sjöutsikt både mot Flosjön och Noret, egen båtbrygga och badstrand. Läget är lugnt men centralt i Dala-Floda med promenadavstånd (1 km) till ICA, Thairestaurang, Värdshus och busshållplats. Restid 3 tim 19 min till Stockholm. Karta
Aktiviteter Områdets vackra och centrala läge gör det lämpligt för många aktiviteter. De gamla virkesförråden erbjuder stora ytor under tak som kan användas vid ex. marknader, veteranbilsträffar och liknande. Kök, toaletter och dusch finns tillgängliga i konferenscentret och i den gamla personalmatsalen. Finns även möjligheter till ett svalkande dopp, kanotturer och övernattning.
Sågverkshistoria Sågverket har haft stor betydelse i Dala-Flodas historia och vi har därför ambitionen att utförligt berätta denna historia här på dessa sidor. Vi behöver hjälp med detta så kontakta oss om du har bilder att låna ut och historier att berätta. Läs mera om historien här
Miljögifter. En mindre angenäm del i historien är att doppning av virkespaket mot blånad skedde under några år på 70-talet. En markundersökning utfördes därför 2008 som visade på att ett litet avgränsat område där doppkaret stått var förorenat av klorfenol och dioxin. Det fanns inga gifter i övrigt på sågverksområdet och något giftutsläpp i Flosjön av någon betydelsen hade inte skett. Det är således helt ofarligt att vistas inom området.
Allvarliga brister i undersökningen. Då ett saneringskrav förelåg avsåg vi att genomföra den rekommenderade saneringen. Den noggranna granskning av markundersökningen vi därför genomförde visade dock på allvarliga brister i undersökningen. Det fanns endast ett prov som visade på dioxinhalter över det acceptabla gränsvärdet och det framkom även felaktigheter vid provtagningen och tolkningen av provresultaten. Konsultföretaget rekommenderade därför ny noggrannare provtagning som vi då genomförde. Överraskande visade de nya proverna att det inte fanns dioxinhalter i det förorende området som överskred det tillåtna gränsvärdet. Någon sanering var därför inte längre nödvändig. Konsultföretaget, kommunen och länsstyrelsen kunde dock av prestigeskäl inte acceptera detta utan krävde ändå att en mera avgränsad sanering skulle genomföras. Konsultföretaget hade fått närmare en halv miljon för att göra en noggrann undersökning och resultatet från denna gjorde att länsstyrelsen placerade området på 8:de plats på sin lista över de mest prioriterade föroreningarna i Dalarna. De kunde därför inte erkänna denna allvarliga felbedömning. Detta har resulterat i en 7 år lång rättsprocess där avgörandet nu ligger hos Svea hovrätt.